Ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών και το καλοκαίρι του 2017

Άρθρο του Παντελή Αραπάκη, Συμβούλου Επιχειρήσεων6 Ιουλίου 2017


Και ξαφνικά όλα υποχώρησαν, έπεσαν σε ένταση, σαν κάποιος να σηκώθηκε από τη καρέκλα του, να πλησίασε το volume και να το γύρισε απότομα στο μηδέν.

Η διλημματική αυτή προσέγγιση δεν αφορά μία γενική αξιολόγηση αποτυπωμένη σε μία οικονομική ανάλυση ή σε μία βαρύγδουπη αποτύπωση οικονομικών δεικτών αλλά είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα με τη πτώση του τζίρου, τα κόκκινα δάνεια, τη μηδενική δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να επιτελέσει το ρόλο του, να δώσει ρευστότητα στην αγορά.

Όλη αυτή η τρελή ένταση, αυτός ο ήχος που ενοχλητικά μας διαπερνούσε τώρα δεν υπάρχει, δεν υφίσταται το ίδιο δυναμικά.

Γυρνάς γύρω σου και παρατηρείς. Δεν ήσουν μόνος σου σε αυτό το ιδιότυπο πανηγύρι, ήταν και είναι και άλλοι μαζί σου, χορεύαμε παρέα χωρίς να το διασκεδάζουμε πραγματικά, όπως γίνεται στους γάμους όταν έρχεται κάποια θεία που πολλές φορές δεν ξέρεις καν ποια είναι και σε σηκώνει με το ζόρι να χορέψεις, εσύ δεν θέλεις, βαριέσαι θανάσιμα αλλά δεν μπορείς να αρνηθείς, θα χορέψεις μερικά λεπτά, έτσι για το καλό.

Ακριβώς αυτό συμβαίνει και τώρα, βλέπεις τους γύρω σου και είναι και αυτοί απορημένοι, μουδιασμένοι μάλλον, δεν πιστεύουν όπως και εσύ ότι κάποιος έβαλε τέλος στη μουσική.

Όλες τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρχε μεγάλη ένταση και προσμονή αρχικά για τη ψήφιση ενός επιπρόσθετου πακέτου μέτρων που οδήγησε σε μία αξιολόγηση μέσα από την οποία εν τέλει και εν μέσω θετικών, αρνητικών και αντικρουόμενων απόψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας πήραμε το οκ (όλα καλά) για να πάρουμε μερικούς μήνες παράταση και να πάμε στον επόμενο σταθμό αξιολόγησης που λογικά θα απαιτήσει και άλλα μέτρα, έως ότου μία άλλη αξιολόγηση θα συνεχίσει αυτόν τον περίεργο κύκλο που ενώ όλοι γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του, το μέγεθος του, τις στάσεις του, ωστόσο αδυνατούμε να τον σπάσουμε, να ξεφύγουμε από αυτόν.

Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι ενώ αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε σε αυτόν τον κύκλο, δεν προσπαθούμε όσο πρέπει και όσο μας αξίζει με βάση τις θυσίες που όλοι έχουμε κάνει λίγο ως πολύ. Αυτή ακριβώς η επαναλαμβανόμενη κυκλική κίνηση λογικά θα έπρεπε να εμφανίζει μία φυγόκεντρη δύναμη, μία δύναμη έξω από το πλαίσιο του κύκλου δηλαδή.

Αυτή η δύναμη αν και εμφανίζεται πάντα στη φυσική, σε εμάς λειτουργεί μηδενικά, σαν να είμαστε πάνω σε μία βαθιά κυκλική ράγα που σου ορίζει την ταχύτητα, τις στάσεις σου και εν γένει λειτουργεί περιοριστικά στην ελευθερία μας.

Αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να συνεχιστεί, μπορούμε να το αλλάξουμε, πρέπει να το αλλάξουμε άμεσα, τώρα, χωρίς να πάει ούτε μία ημέρα χαμένη. Η ένταση που υπήρξε καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα δείχνει να υποχωρεί. Πέφτουν οι τόνοι, οι δηλώσεις έχουν χαμηλότερη ένταση και είναι σημαντικά λιγότερες ειδικά από το εξωτερικό.

Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα που πρέπει να μη χάσουμε μέρα, να κυνηγήσουμε την ανάπτυξη με βάση τις ομολογουμένως λίγες ευκαιρίες που μας δίνει η χώρα μας, αλλά για κανέναν μα για κανέναν λόγο δεν πρέπει να μείνουμε αδρανείς. Η μουσική χαμήλωσε, η ένταση έπεσε αλλά το ξέρουμε καλά σύντομα θα ξεκινήσει. Όσο πιο έτοιμοι είμαστε με τις δικές μας δυνάμεις τόσο πιθανό είναι να σπάσουμε τον κύκλο των προβλημάτων μας.

Η καλοκαιρινή περίοδος δείχνει, τουλάχιστον όλοι οι δείκτες έως τώρα αυτό λένε,  ότι θα είναι μία από τις καλύτερες αν όχι η κορυφαία για τον τουρισμό. Όσοι επιχειρηματικά ασχολούνται με τον τουρισμό έχουν σοβαρές πιθανότητες να έχουν θετικά αποτελέσματα και σημαντικές προοπτικές. Οι υπόλοιποι οφείλουμε στους εαυτούς μας αλλά και στο σύνολο να μην χάσουμε ώρα και ανεξάρτητα από τις αντικειμενικές δυσκολίες να στοχεύσουμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Κάθε κύκλος είναι και μία χαμένη ευκαιρία, ας είναι το καλοκαίρι του 2017 που διανύουμε η έναρξη μίας άλλης διαδρομής, μίας διαδρομής που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη.

Επικοινωνήστε μαζί μας :

Τηλ: 210 99 400 20

E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.