Η διάδοχη κατάσταση στην Ελληνική οικονομία

Άρθρο του Ζήση Ψαρρά,Συμβούλου Επιχειρήσεων - Μέλος Δ.Σ Ε.Ε.Α. - 18 Μαϊου 2017


Η επιχειρηματικότητα στις μέρες μας είναι αναμφισβήτητα μία δύσκολη υπόθεση.

Το να σχεδιάσεις κάτι νέο στις συνθήκες που περνάμε ως χώρα έχει υψηλό βαθμό ρίσκου και στη διαδρομή για την υλοποίηση συναντάς εμπόδια είτε αυτά έχουν να κάνουν με το δημόσιο τομέα είτε με τον ιδιωτικό σε επίπεδο πτώσης ή ακόμα και χειραγώγισης της αγοράς.

Από την άλλη μεριά υπάρχουν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα των μεγεθών οι οποίες εναγωνίως προσπαθούν να επιβιώσουν , να αναπτυχθούν στη καλύτερη περίπτωση  , προκειμένου να ανταποκριθούν στις άκαιρες και ασταθείς σε μεγάλο βαθμό παρεμβάσεις του ελληνικού κράτους που εξακολουθεί να προσπαθεί να βγάλει γάλα πάνω από το πτώμα πλέον μίας αγελάδας όπως θα μπορούσαμε να συμβολίσουμε την ελληνική επιχείρηση.

Μέρος αυτής ακριβώς της ελληνικής επιχείρησης αποτελεί και αυτό που ονομάζουμε "διάδοχη κατάσταση". Είναι αυτό που λέμε η συνέχιση των γενεών αλλά στον επιχειρηματικό τομέα δεν είναι μία τόσο απλή διαδικασία. Ας το δούμε όμως το θέμα πιο αναλυτικά .

Εκ των πραγμάτων η διαδοχή μπορεί να ακολουθήσει δύο δρόμους. 

Ο πρώτος περιλαμβάνει σπουδές στο εξωτερικό που αφορούν ή όχι το αντικείμενο της επιχείρησης (το τελευταίο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ) και αμέσως μετά τοποθέτηση στην επιχείρηση όπου με το καιρό δημιουργείται μία εμπειρία με βάση την οποία έπεται η συνέχεια . Ο δεύτερος δρόμος έχει να κάνει με περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν σπουδές , η νέα γενιά από πολύ μικρή ηλικία μπαίνει στην επιχείρηση και σιγά - σιγά εξελίσσεται έως ότου πάρει κάποια στιγμή στα χέρια της τη κατάσταση όποια τέλος πάντων είναι αυτή.

Στο σημείο αυτό και ανεξάρτητα από τον ανωτέρω διαχωρισμό το θέμα που αυτόματα δημιουργείται είναι αυτή η διάδοχη κατάσταση τι ακριβώς περιλαμβάνει , με λίγα λόγια σε τι κατάσταση παραδίδεται στα χέρια της μία εταιρεία και με βάση αυτή τι δυνατότητες έχει η ίδια για ανάπτυξη;

Το ερώτημα αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα τη περίοδο που διανύουμε αφού εκ των πραγμάτων ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης , οπότε όποιες και αν είναι οι δυνατότητες αυτής της διάδοχης κατάστασης , τα περιθώρια ανάπτυξης είναι σημαντικά περιορισμένα.

Ακόμα όμως και σε περιπτώσεις που υπάρχει μία σχετική δυνατότητα ακόμα και ευμάρεια σε μερικές από αυτές, η διάδοχη κατάσταση, η νέα γενιά αντιμετωπίζει δυσκολίες που προκύπτουν από την απειρία, από την έλλειψη μόχλευσης καταστάσεων και εμπειριών, από το ανταγωνιστικό περιβάλλον, από τη δυσκολία και συνθετότητα των ειδικών συνθηκών που περνάμε.

Αν όλη αυτή η κατάσταση δεν εκτιμηθεί στις διαστάσεις της από τη νέα γενιά και δεν υπάρξουν κινήσεις που εν δυνάμει θα ενισχύσουν τον καμβά εμπειριών τους πολύ γρήγορα θα επέλθει η φθορά που θα την ακολουθήσει η πτώση και η υποβάθμιση.

Η διάδοχη κατάσταση στην ελληνική επιχειρηματικότητα κακά τα ψέματα είναι μία πραγματικότητα που ξέρουμε ότι υπάρχει και θα υπάρχει. Συγκεντρώνει όλο το οικοδόμημα της φιλοδοξίας των γονιών μας που τις περισσότερες φορές δημιούργησαν μία επιχείρηση εκ του μηδενός . Αυτό το δημιούργημα που εκ των πραγμάτων φέρει τα αποτυπώματα και τις εμπειρίες του καθενός οι παλαιοί θέλουν να το παραδώσουν στους νέους για να το εξελίξουν και να καμαρώνουν γι αυτούς.

Τους έχουν δώσει εφόδια για να το κάνουν; Έχουν δημιουργήσει δομές και πόσο αυτές ισχύουν σήμερα με τα προβλήματα που υπάρχουν;

Είναι βασικά ερωτήματα για την απάντηση των οποίων αδιάψευτος μάρτυρας είναι η ίδια η ζωή.

Επικοινωνήστε μαζί μας :

Τηλ: 210 99 400 20

E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.