Άρθρο του Παντελή Αραπάκη, Συμβούλου Επιχειρήσεων - 14 Μαρτίου 2017
Αρκετές συζητήσεις, αναλύσεις, προτάσεις έχουν από καιρό εις καιρό γίνει για το πως χαρακτηρίζεται μία επιχείρηση βιώσιμη ή όχι.
Η διλημματική αυτή προσέγγιση δεν αφορά μία γενική αξιολόγηση αποτυπωμένη σε μία οικονομική ανάλυση ή σε μία βαρύγδουπη αποτύπωση οικονομικών δεικτών αλλά είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα με τη πτώση του τζίρου, τα κόκκινα δάνεια, τη μηδενική δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να επιτελέσει το ρόλο του, να δώσει ρευστότητα στην αγορά.
Αυτή ακριβώς η προσαρμογή οδηγεί defacto στην αποτύπωση της ελληνικής επιχειρηματικής πραγματικότητας σε βιώσιμες και μη βιώσιμες λειτουργικές μονάδες μέσα από ένα πλαίσιο νόμου που τις τελευταίες ημέρες συζητείται έντονα και ακροφυγώς σε εφημερίδες, τηλεοράσεις έως ότου παρθούν οι τελικές αποφάσεις και ανακοινωθεί κάτι οριστικό που θα δρομολογεί τις περαιτέρω εξελίξεις.
Όσο λοιπόν αναγκαίος είναι να γίνει ο διαχωρισμός προκειμένου αυτοί που μπορούν επιχειρηματικά να πάρουν πραγματική ώθηση και να προχωρήσουν, αφού η υπάρχουσα ακινησία επηρεάζει τους πάντες και τους ποδηγετεί, είναι επίσης σημαντικό και τα κριτήρια να μην είναι μόνο νούμερα αλλά να αποτυπώνονται οι επιχειρηματικές δυνατότητες, ο ορίζοντας ανάπτυξης σε μεσο - μακροπρόθεσμο επίπεδο, το προφίλ των επιχειρηματιών και οι δυνατότητες τους.
Αν δεν υπάρξει αυτό το κράμα αξιολόγησης είναι βέβαιο ότι θα προκύψει περιπτωσιολογία όπου οι αριθμοί θα λένε "ΝΑΙ" ή τέλος πάντων θα συμφωνούν με τις προδιαγραφές που ορίζονται αλλά το αποτέλεσμα θα δώσει απλή παράταση σε μία επιχείρηση και μετά από λίγο καιρό θα ψάχνει πάλι λύσεις στα αδιέξοδα της, ενώ από την άλλη θα απορρίπτονται περιπτώσεις επιχειρηματικές που και δυνατότητες και προδιαγραφές θα έχουν να επανέλθουν ενεργά στα επιχειρηματικά δρώμενα και να αποδώσουν τα μέγιστα.
Τα κριτήρια για την ένταξη μίας επιχείρησης στην εξωδικαστική ρύθμιση αποτυπώνονται στο σχέδιο που έχει ήδη εμφανιστεί και αποτελούν έναν πρώτο οδηγό ο οποίος με κάποιες αλλαγές εικάζουμε πως θα πάρει μία τελικη μορφή. Ωστόσο η εφαρμογή όπως και πολλά άλλα πράγματα στη πατρίδα μας γνωρίζουμε ότι δεν είναι πάντα η ιδανική και μπορεί να δημιουργηθούν στρεβλώσεις.
Το κρίσιμο αυτή τη φορά είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια και πρέπει με κάποιον τρόπο το πρόβλημα να βρει μία πορεία εκτόνωσης και οριστικής λύσης. Αποτελεί στοίχημα για την οικονομία μας, για την επιχειρηματικότητα και βαρύτατη κληρονομιά για τις επόμενες γενιές και την ανάπτυξη τους.
Τα τελευταία χρόνια όλοι μας, άλλοι πολύ, άλλοι λίγο έχουμε πληγεί από τη κρίση, όλοι μας όμως έχουμε το ίδιο "νόμισμα" και είτε το κοιτάξουμε από τη μία πλευρά, είτε από την άλλη, το νόμισμα είναι ένα και μας αφορά όλους.
Επικοινωνήστε μαζί μας :
Τηλ: 210 99 400 20
E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.