Από το εκκαθαριστικό φωτιά στη διακοπή ρεύματος, και μετά;

Άρθρο του Ζήση Ψαρρά,Συμβούλου Επιχειρήσεων - Μέλος Δ.Σ Ε.Ε.Α. -  9 Απριλίου 2014

Τι άλλο θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο βιοτέχνης, ο έμπορος στην  Ελλάδα του σήμερα?

Η Κυβέρνηση τώρα  , με τεράστια καθυστέρηση έφερε το θέμα στη Βουλή , οι συνδικαλιστές αντιδρούν με τον τρόπο που βιώνουμε καθημερινά, τα ευπαθή προϊόντα μας καταστρέφονται, άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας με σημαντικά προβλήματα υγείας στερούνται μιας σχετικής ποιότητας ζωής, η εικόνα της χώρας πλήττεται στους επισκέπτες της άδικα, βίαια, άναρχα.

Συγχρόνως  αυτό τον μήνα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης των τελευταίων φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων. Τα εκκαθαριστικά των ελευθέρων επαγγελματιών με τον τρόπο που φορολογούνται από 1ο ευρώ με 26% φόρο, συν την προκαταβολή του επόμενου έτους, συν τον φόρο επιτ/τος των 650 ευρώ, είτε έχεις κέρδη που καλύπτουν τα τεκμήρια είτε όχι  , θα φορολογηθείς με τα τεκμήρια σου. Αυτός ο τρόπος φορολόγησης είναι η χαριστική βολή για την αγορά. Ο αριθμός των παύσεων θα μεγαλώσει και τα αρνητικά αποτελέσματα θα είναι πολύπλευρα, θα χαθούν περιουσίες και κόποι μιας ζωής. Είναι κατακριτέο  να έχεις σπίτι από τους γονείς σου, να έχεις παιδιά, να έχεις ένα αυτοκίνητο και πόσους φόρους πρέπει να πληρώνεις για όλα αυτά ξανά και ξανά?

Ξεκίνησα να γραφώ αυτές τις γραμμές όταν ένας ασφαλιστικός σύμβουλος  μου έδειξε το εκκαθαριστικό του. Το όποιο είχε συνολικό δηλωθέν εισόδημα 9792,03 ευρώ και το συνολικό ποσό φόρου ήταν 4596,19 ευρώ.

Σε προγενέστερο άρθρο μου πριν τρία χρόνια είχα επισημάνει ότι διαφαίνεται με τον τόσο αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων ότι δεν θα έρθει η ανάπτυξη από μονή της, για να απορροφήσει  τον μεγάλο αριθμό των ανέργων και ουσιαστικά με την αύξηση της φορολογίας έμμεσης και άμεσης και του λειτουργικού κόστους, θα μετατραπεί το δημόσιο χρέος σε οικογενειακό.

Συνάδελφοι επειδή δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, προσπαθώ να σας επισημάνω  ότι η χρονιά που διανύουμε και η επόμενη θα είναι πάρα πολύ σημαντικές για την αγορά. Έχει αλλάξει το φορολογικό καθεστώς και η πραγματική οικονομία θα το νοιώσει στο άμεσο μέλλον όχι επιδερμικά αλλά βαθιά μέσα της.

Αλλάζει ο ρυθμός αύξησης των εξόδων των επιχειρήσεων μας. Το οικονομικό περιβάλλον είναι πιο σταθερό από πριν αλλά χωρίς τάσεις βελτίωσης της ρευστότητας.

Κλείνοντας θα πρέπει να προβλέπουμε, να σχεδιάζουμε σε πιο μικρά διαστήματα και να επιχειρούμε με μεγαλύτερη οργάνωση, όσο μικρή να είναι και η επιχείρηση μας.

Δημιουργούμε πλούτο, δημιουργούμε θέσεις εργασίας, πληρώνουμε φόρους , αλλά μας αξίζει καλύτερη αντιμετώπιση , σχεδιασμός και στοιχειώδης συνέπεια.

Επικοινωνήστε μαζί μας :

Τηλ: 210 99 400 20

E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.