Stabilization, Investing, Developing ...

Article by Zisis Psarras, Business Consultant - Member of the Board of Directors - April 28, 2014


Είναι πάρα πολύ βασικό να αντιληφθούμε  ως  πολίτες, αλλά κυρίως ως πολιτικό σύστημα, ότι η ανάπτυξη δεν είναι ένα λουλούδι που θα φυτρώσει μόνο του στο κήπο μας.

Άλλωστε σπάνια φυτρώνουν εκλεκτά λουλούδια σε έναν κήπο που παραμένει χωρίς φροντίδα, το συνηθέστερο είναι να αναπτύσσονται απρόσκλητα και άναρχα άγρια χόρτα.

Η Ανάπτυξη που είναι το ζητούμενο για όλους μας δεν θα έρθει όσο περιμένουμε να μας χτυπήσει την πόρτα αλλά χρειάζεται μια σειρά μεθοδευμένων ενεργειών βασική παράμετρος των οποίων είναι ο χρόνος.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος. Αυτή η σταθεροποίηση δεν μπορεί να έρθει άρρυθμα , τυχαία αλλά με συγκεκριμένα στρατηγικά βήματα απόλυτα συνδεδεμένα με την συνέχεια , τη συνέπεια , την απόλυτη αναλογία .

Είναι  ανάγκη το περιβάλλον της αγοράς να επανέλθει και να δημιουργηθεί μία ουσιαστική  τάση σταθεροποίησης.

Αυτή με τη σειρά της θα επαναφέρει τη θετική ψυχολογία στους πάντες.

Το ανωτέρω μοντέλο είναι σημαντικά δύσκολο και πολυπαραγοντικό.

Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα τελικό πλάνο που να περιλαμβάνει το σύνολο των ενεργειών επαναφοράς της όλης διαδικασίας  , άρα θα πρέπει κατ' αποκοπή να δημιουργείται το στρατηγικό πλάνο.

Στη παρούσα φάση λοιπόν και μόνο , η αγορά από μόνη της μας δείχνει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος.

Αυτή η ανασυγκρότηση θα οδηγήσει σε σταθερή και συνεχή βάση τις τράπεζες  να εμπιστευθούν ξανά σωστά μετρημένα και ελπιδοφόρα πρότζεκτ.

Τα επιχειρηματικά πλάνα και ο σχεδιασμός ακόμα και αυτή την εποχή είναι απαραίτητο να αναδειχθούν και να πριμοδοτηθούν και οι τράπεζες οι οποίες είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας θα πρέπει να επενδύσουν σε αυτά.

Ένα άλλο βασικό συστατικό είναι το σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ένα φορολογικό σύστημα κατανοητό όχι μόνο από την "γνωστή" ελληνική πραγματικότητα που κλείνει το μάτι στην νομιμότητα αλλά απλό και σαφές στον οποιονδήποτε αποφασίζει να πιστέψει σε μια επένδυση, σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα.

Προς αυτή τη κατεύθυνση τα πέντε χρόνια θα ήταν μια καλή αρχή για να προσελκύσουμε ως χώρα νέους επενδυτές.

Δεν μπορεί να έρθει ο νέος επενδυτής να επενδύσει σε μία χώρα που η φορολογία ξεπερνά το 40%,  μαζί  με την προκαταβολή του επόμενου έτους και στη συνέχεια θα προσθέσει και τους υπόλοιπους έμμεσους φόρους που θα επιβαρύνουν το επιχειρηματικό του σχέδιο.

Με βάση μελέτες αντικειμενικών οίκων η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει αύξηση του Α.Ε.Π. και να δημιουργήσει θετικό πρόσημο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, μέσω  κλάδων όπως της βιομηχανίας, τουρισμού, μεταποίησης, αγροτικής παραγωγής και της υγείας.

Άμεση προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση του σταθερού οικονομικού κλίματος για το ίδιο το κράτος.

Για αυτό το λόγο θα πρέπει να διευθετήσει το θέμα της διαχείρισης του χρέους, με την οπτική της αποπληρωμής  με ιδίους πόρους ,διαδικασία που αναγκαστικά θα το οδηγήσει σε οργάνωση , δημιουργία δομών , επανασύσταση των αρχικών βασικών πλάνων μιας άριστης πολιτειακής πραγματικότητας .

Δεν έχει κανένα νόημα να παίρνεις δανεικά για να αποπληρώσεις  τα προηγούμενα και να αφήνεις τις δύσκολες αποφάσεις για ένα μέλλον αόριστο χωρίς κανένα προσανατολισμό.

Η επιμήκυνση του χρέους με μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων που ισχύουν σήμερα σε σταθερά, θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά αλλά σε καμία περίπτωση μόνη της.

Είναι αξιοσημείωτο το νέο σχέδιο που θα αποφασιστεί για την χώρα,  να το διέπουν οι κανόνες της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους και μιας γενικότερα θετικής προοπτικής.

Η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς μηχανισμό ανατροφοδότησης. Δεν μπορούμε να είμαστε βιώσιμοι ως οικονομία και καμία ανάπτυξη δεν θα μας κτυπήσει την πόρτα εάν δεν λειτουργήσουμε με υγιείς επιχειρήσεις, σε ένα δίκαιο φορολογικό περιβάλλον, που το κράτος θα βοηθά τις επιχειρήσεις και θα έχει ως βασικό μηχανισμό ένα τραπεζικό σύστημα που θα τις αξιολογεί αποτελεσματικά.

Τελικά ο δρόμος για την Ανάπτυξη είναι μακρύς , ανηφορικός αλλά υπάρχει και πρέπει ή καλύτερα οφείλουμε να τον περπατήσουμε.

Επικοινωνήστε μαζί μας :

Τηλ: 210 99 400 20

E-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.